Ravza-Radyo
Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar 93245910
Ravza-Radyo
Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar 93245910
Ravza-Radyo
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ravza-Radyo

İslam Dünyasına Açılan Eşsiz Bir Pencere
 
AnasayfaAnasayfa  AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Ravza
Kurucu Üye
Kurucu Üye
Ravza


Erkek
Horoz
Mesaj Sayısı : 165
Yaş : 30
Nerden : Gaziantep
İş/Hobiler : Bilgisayar
Lakap : Ravza-Radyo
Ruh Hali : Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar Hosgor10
Hangi Takımlısın : Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar Galata10
Madalyalar : Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar 2c86f87e84e0330c97a7945abd3f976d
Kayıt tarihi : 19/08/08

Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar Empty
MesajKonu: Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar   Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar EmptyPtsi Ağus. 25, 2008 3:51 am

Esrarın dinimizde hükmü nedir?
Avrupa’dan bir okurumuz: “Benim yakın bir dostumun beyi esrarı alışkanlık haline getirmiş, şimdi de kurtulamıyor. Kendisi inançlı olduğu halde bu illeti devamlı alıyor. Ona yardımcı olmaya çalıştık fakat iradesi yerinde olmadığından verdiği sözleri yerine getiremiyor. Psikoloğa gitti, orada da yardımcı olamadılar. Bilmek istediğimiz: Esrarın dinimizde hükmü nedir? Sigara gibi mekruh mu, yoksa alkol gibi haram mı? Çünkü kendisi esrarın kesin haram olmadığına inandığı için, zihninde bunu bırakmak zorundayım gibi bir dürtüsü de mevcut değil. Belki bunu öğrenirse onu ikna edebiliriz, en azından bırakması gerektiğini kabullenir.”


Mekruhları sürekli işlemek haramdır?
Remzi Bey: “Fıkıhta ‘mekruhları sürekli işlemek haramdır’ diye bir kaide var mıdır?”


Sun’î ipek erkeklere haram kılınmış mıdır?
Kütahya’dan okuyucumuz: “Erkekler için bir kıyafetin ne kadarı ipekli olursa kullanımı haram olur? Diğer maddelerden imal edilmiş sun’î ipek de haram mıdır?”


Zarûreti nasıl anlamalıyız?
İsmail Can: “Zaruret nedir? Sınırı nedir? ’Zaruretler mubahları helal kılar’ hükmü nasıl anlaşılmalı?”


İçkinin dindeki yeri
Trabzon’dan okuyucumuz: “İçkinin dindeki yeri nedir? İçki âyetlerinden ilk inen âyetin hükmü kalkmış mıdır? Hazret-i Ömer ve Hazret-i Halid bin Velid Müslüman olduktan sonra içki içmişler mi?”


Kul hakkının affedilmesi
Erol Bey: “Bir adam bilerek kul hakkı yese, helâlleşmeden kendisine takva nasip olsa, hadislerin hepsini ezberlese, Kur’ân’ı ezberlese, her yıl hacca gitse; hakkını yediği kişiyle helâlleşmeden kul hakkı af olunur mu?”


Çiğ et yeme hakkındaki dinî hükümler
Faruk Orka: “Çiğ et yeme hakkındaki dinî hüküm nedir?”


İnternetten film, müzik indirmek kul hakkına girer mi?
Sümeyra Kaya: “İnternetten müzik indirmek günah mı? İnternetten film indirmek günah mı? Yani bunlar kul hakkına girer mi? Chat yapmak günah mı? Sorularıma beni tatmin edici cevaplar bulamıyorum bana yardım edebilir misiniz?”


Günahlarda gizlilik derecesi
Mustafa Bey: “İşlenen bir haramı anlatmak dînimizce câiz midir? Günahların örtülmesi için kişi böyle bir suçunu gizlemesi mi gerekir? Yani kul kendi vicdanında mı tövbeye sarılmalıdır? Yoksa kul, ‘Ben şöyle bir suç işledim. (Belki istemeyerek) cezasını bana uygulayın’ diyebilecek güvenilir bir kimseyi mi aramalıdır? Doğru olan hangisidir?”


Faize Para Yatırmak
The-message33 rumuzlu okuyucumuz: “Ben üniversite öğrencisiyim. Babam helâl yoldan para kazandığı halde parasını bankaya yatırıyor, ayrıca emekli maaşı var ve bana her ay para gönderiyor. Sonuçta bu paraya haram karışmış olabilir ve hatta tümü faiz parası da olabilir. Bu para bana caiz mi? Bir de nafakamı temin etmeye başladıktan sonra da babam mutlaka bana yardım etmek isteyecektir. Bu durumda içinde haram para bulunma ihtimali olan bu parayı almam caiz mi? Allah rızası için cevap verin.”


Göz Zinası Hakkında
Ömer ACAR: “Göz zinası nedir? Cezası zina kadar ağır mıdır? Neler göz zinası sayılır?”


Gazoz, meyve suyu ve alkol meselesi
Birçok yerden arayan okuyucularımız: “Son günlerde gazozlarda ve meyve sularında var olduğu söylenen alkolün durumu nedir? Gazoz ve meyve suyu içmek haram mıdır?”


Domuz etinin haram olma sebebi nedir?
Afyon’dan Fehmi FIRAT: “Domuz eti, kıskançlığı öldürdüğü için mi haramdır?”


Zina İle İlgili Dinin Hükümleri
“Zinâ ile ilgili dînî hükümleri bildirmenizi istirham ediyoruz.”


Ticarette Ortaya Çıkan Gizli Kul Hakkı
Alanya’dan bir grup esnaf: “Tekstilde büyük firmaların kalitesiyle değil de, adıyla—meselâ adidas veya lacost vb.—üretilen—sırf satış yapmak için ve o firmadan izinsiz—mal ve ürünleri satmak câiz midir? Burada zaman zaman emniyet güçleri baskınlar düzenleyerek böyle korsan malları topluyorlar ve yüklü cezâ da kesiyorlar. Biz de haber alıyoruz ve dükkânımızı kapatarak tedbir alıyoruz. Fakat bizi asıl endişeye sevk eden bunun mânevî sorumluluğu. Bizim haricimizde üretilen malları böyle korkarak satınca kazancımıza haram karışmış olur mu? Veya kul hakkını teşkil eder mi?”


Büyük günah ve nikâh
“Büyük günah işleyen birisi dînden çıkmış olur mu, evli ise nikâhı düşer mi? Nikâh tazeletmesi gerekir mi?”


Alevilerin yemekleri yenilir mi?
Kıbrıs’tan Ahmet Mesut Canlar: “Selâmün aleyküm. Alevî kardeşlerimizin yapıp da, komşularına, yani biz ehl-i sünnet olan Müslümanlara ikram ettiği yemeği yesek bize helâl olur mu? "


Büyü ve sihir üzerine
Antalya’dan Mehmet Bey: “Büyü nedir? Etki alanı nedir? Büyünün etki edeceğine inanılır mı? Bir öğrencinin başarısızlığı, bir esnafın iflası, bir karı kocanın ayrılması veya birleşmesi, bir kişinin mutsuzluğu büyüden mi olur? Bunları düzeltmek için gene büyüye mi başvurmalı? Haram olan bir meseleye kudret verilebilir mi? Bu doğru Allah inancına zarar vermez mi?”


Büyüyü bozdurmak için büyücüye gidilmesi caiz midir?
Antalya’dan okuyucumuz: “Büyü yaptırmanın haram olduğunu biliyorum. Bizim buralarda büyücülük maalesef çok yaygın. Kendisine büyü yapılan birisi bu büyüyü bozdurmak için büyücüye gidebilir mi? Bu caiz mi?”


Sütkardeşliği üzerine
İsim belirtmeyen okuyucumuz: “Sütkardeşliği emişi hangi yaşa kadar sürer? Meselâ, üç yaşlarında iken bir kadından süt emen birisi, daha sonra bu kadının kızı ile evlenebilir mi? Süt yoluyla kimler birbirine haram olur?”


Altın ve ipeğin erkeklere yasaklanmasının hikmetleri
Osman Tefek: “Altının erkeğe yasaklanmasının Kur’ân’da yeri var mıdır? Bunun hikmeti ve nedeni üzerinde durur musunuz?”


Allah’ın sınırları
Mehmet Şenyiğit: “Had cezası ne demektir? Kur’ân’da var mıdır? Bu konuda genişçe açıklama yapar mısınız?”


Gözümüz ve kulağımız sorumluluk demektir
Kahramanmaraş/ Elbistan’dan Hüseyin Kılınç: “Bir lokantanın aile bölümünde garsonluk yapıyorum. Ailelere ve bayanlara karşı haramdan sakınmak için nelere dikkat etmeliyim?”


hile ve aldatmaca
İzmir/Bornova’dan okuyucumuz: “Babasından kalan maaşı almak için kocasıyla anlaşmalı olarak mahkemeye başvurup kocasından boşanan bir kadın, kocasıyla dinen evliliğini sürdürmek istiyor. Bu durumda yeniden nikâh mı kıyacaklar? Bu yolla aldıkları maaş caiz olur mu?”


Piyango bileti
Iğdır’dan Bülent Bey: “Alış veriş yaptığım bir market promosyon olarak piyango bileti veriyor. Bunu almak ve çekilişe katılmak caiz midir?”


Karışık ve iç içe oynamak
Hasan Durul: “Nikâh salonunda herkesin bulunduğu bir ortamda -bilirsiniz işte- çalgılar, oynayanlar olur. İşte bu anlamda insanın karısı ile karşı karşıya oynaması nikâhına zarar verir mi? Buralarda böyle bir kanaat vardır.”


Içki servisinde çalışmak
Almanya/Mainz’den Hasan Sinan Korkmaz: “Almanya’da yaşıyorum, yirmi bir yaşındayım. Metro`da toptancı olarak meslek eğitimine başlayacaktım, fakat kısa da olsa içki bölümünde çalışmam gerekiyordu. Bu yüzden patrona içki ve domuz eti bölümünde çalışmasam olmaz mı? diye sordum. O da bir kaç hafta düşündükten sonra bana ret cevabı verdi. Ben 3 ay geceleri isçi olarak başka bölümlerde çalışmıştım ve beni beğenmişlerdi, ama böyle bir istisnayı yapamayız dediler. Ben de ayrıldım. Oradan ayrıldığım için beni burada tenkit eden kardeşler oldu. Yanlış yaptığımı söylediler. Bari bir daha öyle işe girdiğinde çalış, diyorlar. Metro gibi bir fırsat bulamazsın diyorlar. Ben ise daha ağır ve helal işi tercih ederim dedim. Şimdi ben yanlış mı yaptım?”


Kefir içmenin hükmü
Hacer TUNCEROĞLU: “Kefirin bileşiminde yer alan maddeler, esas itibariyle yapıldığı sütün özelliklerine bağlıdır. Ayrıca bileşimi, tadı ve aroması, üzerine yapımı sırasında sütün mayalama sıcaklığı, bekleme süresi, yapımdan sonra içilinceye kadar geçen süre etkili olmaktadır. İnek sütünden yapılan kefirin içerisindeki maddeler genellikle şöyledir: Su, kurumadde, yağ, kazein, laktalbumin, sü şekeri, alkol, süt asidi, mineral maddeler. Yoğurt gibi mayalanıyor. Bu içeceği içebilir miyiz? Dinî hükmü nedir?”


Haram lezzetlerin getirdiği kapılar
İsim vermeyen okuyucumuz: “Haram sevmek bize nelere mal olur? Gençlikteki haram ve günah keyiflerin hayatımızda yol açtığı kayıplar üzerinde durur musunuz? Meselâ, hâfıza zaafına neden olur mu?”


Zorunlu veya keyfî sigortatalar
Bolu’dan okuyucumuz: “Sıfır arabanın kaskosu caiz midir? Zorunlu deprem sigortası caiz midir?” Hamdi GOCEK: “Araçlarda bir zorunlu, bir de keyfî sigorta var. Zorunlu olanı yaptırmazsanız trafiğe çıkamıyorsunuz. Zorunlusu caiz, diğer mecburi olmayanı (kasko) caiz değil deniyor. Doğru mudur? Ona bakılırsa, insan araba kullanmaya da mecbur değil. Diğer ulaşım araçları var. Şu anki sigorta sisteminin, İslâm’ın yardımlaşma mantığına uymadığını duymuştum. Ayrıca hasarlar yüksek gösterilerek araçta kazayla ilgili olmayan yerler de yaptırılabiliyor. Polis de kaskolu ise kayıp aracı aramıyor. Bulunamadı yazısı veriyor. Bu da bir başka kötü yanı sigortanın. Bu durumda ne yapmalıyız? Bize net yol gösterebilir misiniz?”


Göz hakkı , kul hakkı !
Bursa’dan Eyüp OTMAN: “Göz hakkı nedir? Yol kenarındaki bir ağaçtan göz hakkı diye orada yiyecek kadar alınabilir mi? Bu kul hakkı olur mu?”


Internet kafe
Zeki Sevilir: “Gelir sağlamak amacıyla yaklaşık 2 hafta önce internet kafe açmış bulunmaktayım. Çocuk veya gençlerin değerli vakitlerini internette oyun oynayarak veya zararlı sitelere girerek heba edecek olmalarından dolayı düşünceliyim. Yapmış olduğum bu işin doğruluğu nasıldır? Veya nasıl olmalıdır?”


Ehl-i kitabın kestiği hayvanın eti helâl midir?
Said Akkaş: “Ehl-i kitabın kestiği hayvanın eti helâl midir? Helâl olduğuna dair fetva varmış ama güvenemiyoruz. Allah’ın adıyla kesilmeyen bütün hayvanlar mundar değil midir?”


Ya hayır söylemeli yahut susmalı
Sami Bey: “Yalan söylemeyi meşrû kılan nedenler var mıdır? Varsa ölçümüz ne olmalıdır? Yalan söylemeyi kendine alışkanlık yapmış birisinin durumu nedir?”


Vücud üzerinde kalıcı tasurruflar
Trabzon’dan Aslıhan hanım: “İslâm’da dövme yaptırmanın hükmü nedir? Haram mıdır? Günah mıdır? Haramsa neden? Dövme yaptırdığım takdirde bir çok kişi abdestimin olmayacağını söylüyor. O halde namaz da kılamam. Ama ben dövme yaptırmak ve ibâdetimi de eksiksiz yerine getirmek istiyorum. Vereceğiniz cevap gerçekten çok önemli.”


Ekberü’l-Kebâir
Mahmut63800 rumuzlu okuyucumuz:Yedi büyük kebairler nelerdir?


Sünnet Töreni
Almanya’dan Tolga Taha Sönmez: “Oğlumuzun sünneti münasebetiyle bir tören düzenlemek arzu ediyoruz. Hanımların bir evde toplanıp kına gecesi misali müzik eşliğinde eğlenerek kutlama yapmalarının sünnet, meslek ve meşrebimize uyması hususunda endişelerimiz bulunmakta. Meşrebimize uygun nasıl bir sünnet töreni yapmalıyız?”


Doğum önlemek
İstanbul’dan okuyucumuz: “Doğumda, daha sonraki doğumları önlemek için kanalları bağlatmak caiz midir?”


Sakat çocuğu ötenazi etmek caiz midir?
M. Bozdağ: “Anne karnında sakat olma ihtimali bulunan veya yeni doğmuş sakat çocuğu ötenazi etmek caiz midir, günah mıdır?”


Büyü
İsim belirtmeyen okuyucumuz: “Büyü hakkında bilgi verir misiniz? Büyü bozan kişinin, büyü yapan kişinin ismini vermesi sonucu, o kişiye korku falan olur mu?”


tazminat şer’an caiz midir?
Ahmet Haşimoğlu: “1- Çalıştığımız iş yerinden çıktığımızda ödenen kıdem tazminatı şer’an caiz midir? 2- Askere gitmeden önce hastalığım vardı. Askere gittim ve on ay sonra benim askerlik yapamayacağım ortaya çıktı. Beni çürüğe çıkardılar ve tedavi etmeden beni terhis ettiler. Benim bundan dolayı tazminat hakkım var mı? Varsa bu caiz olur mu?” İsim belirtmeyen okuyucumuz: “Sigortasız çalışan bir işçi iş kazası geçiriyor ve ayak parmaklarını kaybediyor. Bu işçinin iş veren hakkında dâvâ açması ve kazanması halinde tazminat alması caiz midir? Aldığı para helâl olur mu?”


Müzikte vahiy ölçüsü
Manisa/ Demirci’den Büşra Nur ÜNLÜ: “Bir bayan olarak bağlama (veya herhangi bir müzik âleti) çalmanın dinimizce hükmü nedir? Caiz midir? Bayan ve dindar bir aile olduğumuz için çevredeki bazı insanlar tarafından hoş karşılanmıyor. Bu yüzden de tartışmalar oluyor... Bağlamayı sevdiğim için çalıyorum.... Fakat bunu herkese anlatamıyorum... Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.” Şanlıurfa’dan Uluç kardeşler: “Şimdiki müzik âletleri ile ilâhî, şarkı, türkü ve ezgi dinlemek câiz midir? Câizse ölçüsü ne olmalıdır? Çalgı âletini yasaklayan hadislerin olduğu söyleniyor. Böyle hadis var mıdır? Varsa nasıl anlayacağız? Radyoda kadın sesinden müzik dinlemenin hükmü nedir?”


Cünüp iken vücut temizligi !
Bursa’dan Nurettin ATLIER: “ Cünüp iken tırnak kesilebilir ve diğer vücut temizliği yapılabilir mi?"


İlâhî kasetlerini ve VCD kopyalamak caiz mi?
İzmir’den Sezen Güneşsu: “İlâhî kasetlerini ticârî maksatla değil, kendimiz için kopyalamanın dînî bir mahzuru var mıdır? Okuyan sanatçılar haklarını helâl etmediklerini bildiriyorlar.” Bir kırtasiye işletmecisi okuyucumuz: “Orijinal vcd filmler satmaktayım. Filmlerin tamamı yabancı firmalara ait olup Türkiye’de Türkçe dublaj yapılmış. Şimdi ben bu filmleri kiraya versem veya kopyasını satsam dinen bir mahzuru var mı? Filmlerin arka kapağında, ‘Bu video CD satış amacı ile üretilmiştir. İçindeki programın yapımcı veya hak sahibinin izni olmadan çoğaltımı yerel ve bölgesel TV lerde gösterimi kiraya verilmesi yasaktır aksine hareket etmek 3257 ve 5846 sayılı kanunlar gereği suç sayılır’ yazıyor. Patentinin yabancı firmalara ait olması bir şeyi değiştirir mi?”


Büyük günah işleyen kâfir olur mu?
İsim belirtmeyen okuyucumuz: “Büyük günah işleyen kâfir olur mu? Günahkâr birisine karşı nasıl davranmalıyız?”


Haramı gizli tutmak
Mustafa Kalay: “İşlenen bir haramı anlatmak dînimizce câiz midir? Günahların örtülmesi için kişi böyle bir suçunu gizlemesi mi gerekir? Yani kul kendi vicdânında mı tevbeye sarılmalıdır? Yoksa kul, ‘Ben şöyle bir suç işledim. (Belki istemeyerek) cezâsını bana uygulayın.’ diyebilecek güvenilir bir kimseyi mi aramalıdır? Doğru olan hangisidir?”


Sigara içenler günaha giriyor mu?
İzmit’ten Cevdet Özdemir: “Sigaranın zararı kesin. Cemaatle namaz kılarken rahatsız olanlar var. Hükmü nedir? Sigara içenler günaha giriyor mu? İçenlere neler tavsiye edersiniz?”


Kesilmiş hazır tavuklar
İstanbul/İkitelli’den Mustafa Göç: “Kesilmiş olarak hazır satılan tavuklar alınır ve yenilir mi? Kesimde sıcak suya batırıldığı söyleniyor.”


Televizyon seyretmek haram mı?
Mesut Keskiner: “Televizyon seyretmenin bir mahzuru var mıdır? Boş iş olduğundan haram mıdır?”
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://ravza-radyo.yetkin-forum.com
 
Helal ve Haram katagorisine son eklenen yazılar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» HELAL VE HARAM
» Faiz ve Haram

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Ravza-Radyo :: (¯`·._) Ravza-Radyo (¯`·._) Allah (C.C) :: Allah (c.c)-
Buraya geçin: